Zakres tematyczny – Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego poprzez podejmowanie lub rozwijanie działalności gospodarczej

Projekt finansowany z PROW na lata 2014-2020 polegający na rozwoju istniejącego przedsiębiorstwa. W ramach operacji powstała zagroda edukacyjna pn. „Pszczelandia” Projekt polegał na oddaniu do użytkowania  i wyposażony 300 mkw. komfortowy  budynek, w którym w 3 salach edukacyjnych prowadzone są zajęcia edukacyjne i warsztaty  dla dzieci, młodzieży i dorosłych.  Nowy budynek umożliwia prowadzenie zajęć edukacyjnych przez cały rok niezależnie od pogody. Podczas warsztatów w pomieszczeniach sprawiających wrażenie,  przebywania w pasiece pszczelej przekazywane są uczestnikom informacje o świecie pszczół, o historii bartnictwa, o roli pszczoły w środowisku i dlaczego powinniśmy ją chronić. Opracowane zostały 3 ścieżki edukacyjne:

– Wielka przygoda z małą pszczołą podczas której uczestnicy odwiedzają Pszczelnik, gdzie przenoszą się w przestrzeń iluzji optycznych za pośrednictwem technologii 3 D, bezpiecznie sprawdzają co się dzieje w ulu, poznają historię bartnictwa, prace sezonowe w pasiece, narzędzia pasieczne oraz rolę pszczół i dowiadują się jak należy chronić naturalne środowisko tych pracowitych owadów, poznają produkty pszczele, oraz własnoręcznie wykonują świecę z wosku pszczelego;

– Złota kropla miodu to program w którym uczestnicy  poznają produkty pszczele i ich walory zdrowotne , tłumaczę na czym polega różnica między miodami konwencjonalnymi a ekologicznymi co oznacza logo tzw. „zielonego listka”.  Na koniec uczestnicy samodzielnie napełniają słoiczek miodu, na którym przyklejają  osobiście zaprojektowaną i wykonaną etykietę zgodną z obowiązującymi w tym zakresie przepisami;

– Zielony listek – żywność produkowana w gospodarstwie ekologicznym – to zajęcia skierowane do fascynatów ekologii, zdrowej żywności i ochrony przyrody.  Podczas zajęć uczestnicy odwiedzają Pszczelnik, dowiadują się czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej, degustują produkowane przez nas produkty ekologiczne oraz dowiadują się jak chronić pszczoły i wykonują hotel dla dzikich zapylaczy, który pomoże ratować pszczoły we własnym  otoczeniu