Projekty współpracy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich; Europa inwestująca w obszary wiejskie. Lokalna Grupa Działania współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER poddziałanie 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Zapraszamy na kolejne szkolenie on-line w ramach projektu współpracy pn. CENTRUM ROZWOJU LOKALNEGO – PRODUKTY I LOKALNE OBIEKTY TURYSTYCZNE

Termin szkolenia: 20 stycznia godz. 10:00

Temat szkolenia
Zdrowe żywienie i higieniczny tryb życia jako elementy warunkujące sprawność życiową.
Program:
* współczesne trendy i higieniczny tryb życia jako elementy warunkujące sprawność życiową
* rola i znaczenie składników pokarmowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka
* substancje odżywcze i antyodżywcze w produktach spożywczych
* najczęściej popełniane błędy żywieniowe Polaków
* etykiety pod lupą – co kryją w sobie produkty spożywcze Polaków
* wpływ żywności na poprawę odporności – składniki odżywcze żywności o działaniu przeciwzapalnym
* znaczenie mikrobioty jelitowej w kontekście generowania odporności organizmu
* zbilansowana dieta – plan żywieniowy dla osób zdrowych
Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Osoby zainteresowane zapraszamy do składania zgłoszeń:
biuro@lgdbarcja.pl 
571 319 770/ 571 319 534
Ilość miejsc ograniczona
Decyduje kolejność zgłoszeń

 

 

Miło nam poinformować, że w dniu 18 listopada została podpisana umowa przyznania pomocy na projekt współpracy pn. CENTRUM ROZWOJU LOKALNEGO – PRODUKTY I LOKALNE OBIEKTY TURYSTYCZNE

Projekt ma na celu wspieranie rozwoju lokalnego poprzez realizację zadań inwestycyjnych umożliwiających stworzenie atrakcyjnej przestrzeni do promocji i edukacji, poprawę wizerunku i promocję produktów lokalnych, walorów turystycznych oraz tworzenie ofert turystycznych wspierających rozwój lokalnego potencjału, edukacji i budowania tożsamości lokalnej.

W ramach projektu przewidzieliśmy:

1. Cykl Warsztatów skierowanych do mieszkańców obszaru (Warsztaty z wyplatania wieńców dożynkowych, Kurs carvingu, Szkolenie z zakresu animacji dla dzieci i młodzieży, Kurs nordic walking, Szkolenie z makramy, Warsztaty z tożsamości lokalnej, Kurs pierwszej pomocy przedmedycznej).
2. Wizyty studyjne: Czechy i Podlasie Nadbużańskie.
3. Publikacja promująca atrakcje obszaru i produkty lokalne.
4. Wiaty rowerowe.
5. Rajd rowerowy.
6. Gala Kryształowy Bocian

Umowa o dofinansowanie projektu została podpisana w dniu 18 listopada 2022 r.
Wartość dofinansowania wynosi 1 621 677,35 zł.
Partnerzy projektu:
Lokalna Grupa Działania „Barcja”- 423 925,80  zł.
Stowarzyszenie „Łączy Nas Kanał Elbląski” Lokalna Grupa Działania (Gmina Elbląg, województwo warmińsko – mazurskie) – 1 197 751,55 zł.

Pierwszym działaniem realizowanym w ramach projektu jest spotkanie informacyjne w formie on-line pn. Współpraca i współdziałanie podmiotów w zakresie produktów lokalnych. Jest to działanie wspólne LGD „Barcja” i LGD „Łączy Nas Kanał Elbląski” mające na celu podniesienie wiedzy i umiejętności uczestników spotkania na temat współpracy oraz współdziałania podmiotów związanych z funkcjonowaniem na rynku produktów lokalnych i umiejętność organizacji bioryneczku produktów lokalnych.
Spotkanie ma za zadanie pobudzić do zawiązania partnerskiej współpracy na rzecz tworzenia i promocji produktów i usług lokalnych, w tym turystycznych, a w efekcie przyczynić się do rozwoju lokalnego i budowania tożsamości obszarów wiejskich obu LGD.

ZAPRASZAMY NA SPOTKANIE INFORMACYJNE

Spotkanie skierowane jest do mieszkańców obszaru objętego strategią, w tym rolników, Kół Gospodyń Wiejskich, przedsiębiorców  wytwarzających produkty lokalne.

 

 

 

Projekt pn. Symbioza Małych Atrakcji Kulinarnych ma na celu rozwój obszaru i promocję produktów lokalnych z terenu objętego partnerstwem poprzez organizację wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych oraz złożenie wniosków o wpis na listę produktów tradycyjnych.
W ramach projektu przewidzieliśmy warsztaty kulinarne, stoiska produktów tradycyjnych, seminarium i zintegrowane wydarzenie promocyjne podczas Święta Indyka, zgłoszenie produktów do wpisu na listę produktów tradycyjnych. W 5 przedszkolach z terenu obszaru LGD Barcja będą odbywały się zajęcia kulinarne dla dzieci w wieku przedszkolnym. (Sępopol, Korsze, Kruszewiec gm. Kętrzyn, Winda gm. Barciany i Reszel) Zwieńczeniem tych zajęć będzie Turniej Małego Kuchcika w dniu 21 kwietnia z udziałem MasterChefa Pani Klaudii Budny. W ramach projektu będą prowadzone również warsztaty z jagnięciny, które odbędą się już 18 i 19 kwietnia. W warsztatach weźmie udział zarówno młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie jak również mieszkańcy obszaru, którzy będą chcieli pogłębić swoją wiedzę na temat potraw jakie można przyrządzić z jagnięciny.

Umowa o dofinansowanie projektu została podpisana w dniu 5 kwietnia 2018 r.
Wartość dofinansowania wynosi 238 028, 00 zł.
Partnerzy projektu:
Lokalna Grupa Działania „Barcja”- 65 616,00 zł.
Stowarzyszeniem „Łączy Nas Kanał Elbląski” Lokalna Grupa Działania (Gmina Elbląg, województwo warmińsko – mazurskie) – 49 999,00 zł.
Lokalną Grupą Działania „Trzy Doliny” (Gmina Dobrcz, województwo kujawsko – pomorskie)- 79 686,00 zł.
Lokalną Grupą Działania „Ziemia Łańcucka” (Gmina Łańcut, województwo podkarpackie)- 42 727,00 zł.

Zgłoszenia na warsztaty kulinarne przyjmujemy mailowo lub telefonicznie. Każdy mieszkaniec może wziąć w nich udział nieodpłatnie. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Śpiesz się!

Informacje o Warsztatach kulinarnych i zapisy >>>>>>> TUTAJ <<<<<<<<

Warsztaty odbędą się 18 i 19 kwietnia br w pracowni gastronomicznej „Kredens” budynek 13c sala nr 15 Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiegow Karolewie. 18 kwietnia w zajęciach, które zaczynają się o godz 12:15 bierze udział głównie młodzież natomiast 19 kwietnia zajęcia otwarte rozpoczynają się o godz. 10.00.